U pripremi zakon o venčer kapitalu

Bez autora
May 28 2013

Ministarstvo finansija i privrede započelo je pripremu zakona o "venčer kapitalu", kako bi privredi omogućilo korišćenje fleksibilnijih izvora finasiranja. "Venčer fondovi" su izuzetna prilika za mala i srednja preduzeća, koja imaju inovativnu ideju i izvanredan potencijal, da se obrate fleksibilnijem izvoru finasiranju od konvencionalnog, bankarskog.Ti fondovi rizičnog kapitala postoje svuda u Evropskoj uniji i u zemljama regiona, ali zakoni u Srbiji ih još ne poznaju. Ministarstvo finansija očekuje da će zakon o o "venčer kapitalu" biti pripremljen ove jeseni.

U pripremi zakon o venčer kapitaluMinistarstvo finansija i privrede započelo je pripremu zakona o "venčer kapitalu", kako bi privredi omogućilo korišćenje fleksibilnijih izvora finasiranja.

Pomoćnica ministra finasija i privrede Nina Samardžić rekla je da su "venčer fondovi" izuzetna prilika za mala i srednja preduzeća, koja imaju inovativnu ideju i izvanredan potencijal, da se obrate fleksibilnijem izvoru finasiranju od konvencionalnog, bankarskog.

Ti fondovi rizičnog kapitala postoje svuda u Evropskoj uniji i u zemljama regiona, ali zakoni u Srbiji ih još ne poznaju, rekla je Samardžić i dodala da Ministarstvo finansija očekuje da će zakon o o "venčer kapitalu" biti pripremljen ove jeseni.

Samardžić je najavila da će početkom naredne sedmice biti objavljen pilot-program podrške Ministarstva finasije i privrede za podršku malim i srednjim preduzećima za kupovinu opreme, ukupne vrednosti 100 miliona dinara.

Taj program će, kako je rekla, sprovesti tri banke koje su ponudile najkonkurentnije uslove za kreditiranje malih i srednjih preduzeća.

"Očekujemo da ćemo brzo uspeti da plasiramo taj novac i da će program imati muliplikativni efekat", rekla je Samardžić na konferenciji za novinare Nacionalne agencije za regionalni razvoj, s kojom se taj progrma realizuje.

Precizirala da se će mala i srednja preduzeća bespovratno dobiti do 25 odsto vrednosti opreme koja se nabavlja. Sam privrednik obezbeđuje učešće od pet odsto, a banka dodeljuje kredit do pet godina, s fiksnom kamatnom stopom, minimalnim troškovima obrade i uz ručnu zalogu na opremu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik